Annina Ruottu

Eriarvoisuus kasvussa, keskiluokka katoamassa

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan olemassaolon ylläpitäjänä ja mahdollistajana on ollut pääasiallisesti maamme keskiluokka, johon suurin osa suomalaisista on kuulunut, työntekijöinä ja esimiehinä. Nyt yhteiskuntarakenteessamme on nähtävissä kuilu rikkaimman vähemmistön ja muun väestön välillä. Sen syvenemisen estämiseksi on tehtävä tietoinen päätös tai Suomi ajautuu kohti kaksiluokkaista yhteiskuntaa.

Kuka hyötyy, kun poliitikkojen vaalikassaa rahoittanut miljonääri muuttaa Suomesta minimoidakseen verojen maksun? Entä kun suuret, globaalit yhtiöt vähentävät taloudellisista syistä työntekijöitään, samalla kun johtajien palkkioita korotetaan? Tai kun talousmahtien rikkauksia häipyy veroparatiiseihin? Ei ainakaan Suomen kansan enemmistö.

Sen sijaan keskituloiset palkansaajat ovat tukeneet koko yhteiskuntaa työpanoksellaan, ostovoimallaan ja verotuloillaan. Keskiluokan tila on kuitenkin heikentynyt. Työttömyys on yhä useamman arkea. Koulutus ei enää takaa hyväpalkkaista työpaikkaa eikä ahkera työnteko vaurastumista.

Eräiden suomalaisten politiikoiden keskuudessa on havaittavissa Yhdysvaltojen yhteiskuntamallin ihannointia. Amerikkalainen keskiluokka, ”amerikkalaisen unelman” rakentaja ja ilmentymä, oli maailman rikkain keskituloisten joukko 1950-1970 –luvuilla. Sen jälkeen se on asteittain köyhtynyt ja pienentynyt. Amerikassa yleinen koulutustaso on laskenut, tavallisten palkansaajien tulotaso on heikko suhteessa menoihin, suuret yritykset maksavat vain vähän veroja yhteiskunnan hyväksi. Rikkaat ansaitsevat suhteessa enemmän kuin muualla, siksi USA valtiona lukeutuu maailman rikkaimpiin. Silti rikkaita on vain pieni prosentti, yhä heikommin toimeentulevia palkansaajia sen sijaan yhä enemmän. Syynä on linjoiltaan samantapainen politiikka kuin mitä kokoomus pyrkii maassamme toteuttamaan.

Yhdysvaltojen yhteiskuntamallissa on kaksi vastakkaista puolta. Se on yhtäältä rikas ja hyvinvoiva, toisaalta köyhä, jopa lohduton. Jälkimmäinen on useammalle amerikkalaiselle tullut yhä tutummaksi. Maassa on keskitetty ja toimittu suuruuden ekonomian säännöillä. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä on hävinnyt suurten yksiköiden vallattua markkinoita. Ihmiset ovat pakotetut  muuttamaan suurkaupunkien lähettyville työpaikan takia. Tulot eivät aina riitä kohtuulliseen elintasoon edes useammalla palkalla. Asuntojen vuokrat ovat nousseet pilviin. Rikkain väestö on rikastunut entisestään, keskiluokka sekä muu väestö köyhtynyt, elintaso laskenut ja eriarvoistuminen korostunut. Sosiaaliturvajärjestelmä ja julkiset palvelut ovat heikkoja. Hieman karrikoiden; Amerikassa ei ole varaa ikääntyä, tulla sairaaksi tai yksinäiseksi ilman paksua lompakkoa tai sopivaa vakuutusta.

Eriarvoistuminen näkyy Euroopassakin epävarmuutena toimeentulosta, mikä lisää vastakkainajattelua, levottomuuksia ja rasismia. Suomessa työpaikkoja on keskittämispolitiikalla siirretty pääkaupunkiseudulle, missä työpaikkojen kysyntä ei enää vastaa tarjontaa. Siten korkeasti koulutettuja muuttaa maasta, koska työtä ei ole tarjolla. Tiedot, taidot, sekä koulutukseen käytetyt varat katoavat muualle aivoviennin myötä.

Keskiluokan heikkeneminen lisää heikoimmin toimeentulevien väestöryhmän kasvua sekä vähentää maan kokonaishyvinvointia. Kaksiluokkainen yhteiskunta on hyvinvointiyhteiskunnan vastakohta, sen loppu. Tällä hetkellä suomalainen keskiluokka voi paremmin kuin amerikkalainen, mutta ilman tietoista päätöstä politiikan muutoksesta, suunta on sama.

Annina Ruottu FT, VTM

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jenkeissä keskiluokka tosiaan katoaa kuvailemallasi tavalla. Suomessa se taas on kadonnut siten, että toimettomien elintaso on nostettu työväen tasolle.

Keskipalkalla ei enää nousta keskiluokkaan vaan jäädään jumiin sossun määrittelemälle elintasolle.

Olemme hyvin lähellä tasapalkkaista järjestelmää. Ehkä suurituloisin prosentti - jonne pääsee noin 6500e kuukausituloilla - pystyy vielä tovin pitämään pientä hajurakoa. Suurituloisimpaan kymmeneen prosenttiin riittää jo noin neljän tonnin tulot. Jokainen voi toimeentulotukilaskurilla katsoa paljonko jää etumatkaa sossuun vaikka parin lapsen ja Helsingin vuokrakämpän kanssa. Parhaimmillaan suurituloisimpaan desiilin kuuluva saa toimeentulotukea.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu

Kiitos kommentistasi, Pekka. Kyseessä on todellakin suuri muutos suomalaisessa yhteiskunnassa. Muutoksen pidemmän aikavälin vaikutuksista ei ole paljon vielä keskusteltu julkisuudessa, vaikka seurauksia on jo nyt näkyvissä.

Susanna Kaukinen

Kun kansakunnalla on hätä, ei ole aika katsoa omaa henkilökohtaista etua. En sitä tee minäkään, häpeäisit.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kuten Enbuske kirjoittaa kirjassa "Ajatusten alennusmyynti": "Kaikki vastustavat ahneutta. Siis toisten ahneutta."

http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2012/06/Ajatu...

Epäahne voi tietysti mennä ja luovuttaa kaikki ansiotulonsa vaikka leipäjonottajille.

Jyrki Paldán

Tämähän mielenkiintoista.

Oma palkkani oli työaikana alle Suomalaisten mediaanipalkan ja nyt työttömäksi jäädessäni saamani tuet ovat alle kolmasosa tuosta palkasta. Kerrotko miten pääsen keskiluokkaiselle tulotasolle tuilla?

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Mitä mieltä keskusta on TTIP-sopimuksesta?

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että investointisuoja pitäisi poistaa sopimuksesta. Suhtaudun varauksella neuvotteluihin niiden läpinäkymättömyyden takia.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Sopimuksen vaikuttaminen tuotannon ja talouden monopolisoitumiseen (josta kirjoitat) yhdysvaltain ja euroopan muodostamalla yhteismarkkina-alueella lienee merkittävä tekijä.Mainitsemasi lisäksi.

Henkilökohtainen mielipiteesi sinällään on yhdentekevä, olennaista on, miten äänestäisit keskustan ryhmän mukana.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu Vastaus kommenttiin #7

Kyllä.

Tällaisenaan en sopimusta hyväksyisi, enkä äänestäisi sen puolesta.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #8

Minkälaisen Yhdysvaltojen ja EU:n välisen vapaakauppasopimuksen puolesta äänestäisit?

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu Vastaus kommenttiin #9

Tällä hetkellä se tieto, mitä meille kansalaisille tiedotetaan itse sopimuksen sisällöstä, on niin pientä, että kysymykseesi on aika lailla mahdotonta vastata kokonaisvaltaisesti. Kuten sanoin, tällaisenaan en sen puolesta äänestäisi. Yhtiöiden valta ei saa olla etusijassa kansalaisten oikeuksiin nähden.

Susanna Kaukinen

Lue hyvä ihminen hieman historiaa. Vapaakauppasopimukset on kolonialismin jatke ja niihin tulee siksi suhtautua imperialismina.

Susanna Kaukinen

Keskustalla on pirunmoinen porvari johtajana. En suosittele äänestämään puoluetta, vaikka sen riveistä tulisi sympaattisia puheenvuoroja. Tuleehan niitä Kokoomukseltakin aika ajoin.

Keskusta oli asiallinen puolue Santer Alkion aikaan. Valitettavasti niistä ajoista on poliittisesti vieläkin pidempi matka kuin ajallisesti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tästä saadaan kiittää EU:ta sääntelyineen ja euroa ylikalliina valuuttana, omat päättäjämme ovat vain korostaneet näiden vaikutusta huonolla talouspolitiikallaan eivätkä ole osanneet muuttaa rakenteita EU-yhteensopiviksi silloin kun tähän oli vielä mahdollisuus. Nyt meillä ei ole kuin huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja, ulkoinen devalvaatio omalla valuutalla tai sisäinen devalvaatio jota poliitikot eivät nähtävästi halua tehdä kuin hidastelemalla.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu

Rajoittaisin EU:n valtaa maamme päätöksenteossa. Pääministerimme puhui ulkoministerinä ollessaan liittovaltion puolesta ja oli sitä mieltä, ettei kansallisvaltioita pitäisi Euroopassa olla. Tämä asenne on myös näkynyt viimeaikaisessa päätöksenteossa. EU:n ja Suomen edut eivät läheskään aina kohtaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vähän niin kuin Venäjällä tai USA:ssa. Meillä vaan tuo yläluokka on niin pienen pieni, mutta imaisee kyllä tehokkaasti rahat. Se saakin paljon alaisia, jotka tekevät hommat heidän puolestaan. Orjat siis. Paitsi tietysti ne, jotka ovat päässeet sossu leiville. Nekin ovat etuoikeutettuja. Vain ne, jotka yrittävät pärjätä pienillä tuloilla ihan itse, yhä sinnikkäinä, ovat kaikkein kurjimmassa asemassa. Miksi näin on käynyt ja yhä enemmän siihen suuntaan mennään.

Ennen oli sentään johtajillakin säälliset palkat. Jenkkiläinen bonusjärjestelmä on tuhonnut yhteiskuntamme tasa-arvon ja pärjäämisen mahdollisuudet. Eihän sellaisesta hyvää seuraa. Katsotaan nyt vaikka noita eläkeyhtiöiden toisten rahoilla bonuksia keränneitä ja kerääviä johtajia. Mitä järkeä sellaisessa on? Eivät toki valita, mutta ovatko valmiit uhraamaan mitään maansa hyväksi. Taisi osa jo lennellä lämpimämpiin maihin nauttimaan.
Ei niin järjen häivää, mutta kun kaverit järkkää kavereille lottovoittoja niin minkäs tekevät muut? Ei niin mitään, sillä mahdollisuus tehdä on otettu pois. Ei sitä politiikkakaan muuksi muuta.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Eriarvoistumiseen keskittyvä alustus oli hyvä, eikä siitä voi olla kahta mieltä. Ikävää on se, että lopultahan tämä kirjoitus tiivistyi peruskepulaiseen aluepoliittiseen oksennukseen, jolloin on vaikea olla siirtymättä puolustuskannalle. Niin kovasti minäkin kotiseutuani rakastan.

Onko se oikeasti ihan mahdoton ajatus, että täällä Helsingissä asuu ihmisiä, jotka haluavat asua palveluiden lähellä, isossa kaupungissa, suurten mahdollisuuksien äärellä? Eihän Stadi mikään New York ikävä kyllä ole, mutta se on kuitenkin ainoa paikka tässä maassa, joka edes välillä yrittää kaupunkilaisiksi itsensä kokevien tarpeita palvella. Kiitos maaltamuuton helsinkiläiseen kunnallispolitiikkaankin kyllä tihkuu ihan riittävästi maaseutuhenkisyyttä ilman propagandaakin.

Keskittämispolitiikka on myytti. Valtio ei voi päättää yritysten pääkonttorien sijainnista, vaan sen tekevät markkinataloudessa yritykset itse. Valtio voi päättää omien virastojensa sijainneista, kuten on aktiivisesti tehnytkin. Esimerkiksi Fimea ja Mavi siirrettiin viime vuosina pois Helsingistä Kuopioon ja Seinäjoelle henkilöstön vastustuksesta huolimatta. Myös esimerkiksi ympäristöministeriö toimii edelleen Vaasassa, ja hallinnon tietotekniikkakeskus Rovaniemellä. Valtio siis hajasijoittaa, ei keskitä.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Ne ajat, jolloin ihanteena oli vähintäänkin oma tupa ja perumaa, ovat olleet ja menneet. Omakotitalo on yhä harvempien tavoite. Kerrostalo- tai rivitaloasunto tiiviissä yhteisössä tarjoa paljon helpomman elämänmuodon. Asunto ei ole samalla työleiri. Silloin jää aikaa ja voimia enemmän kaikelle muulle. Tästä samasta syystä sivukylät autioituvat. Sinne jäävät vain sitkeimmät ja sitten ne muutamat, jotka muuttavat varta vasten maaseudun rauhaan.

Keskiluokka hupeneminen on oma ilmiönsä ja juontuu työn luonteen muuttumisesta siten, että yhä enemmän on sellaista tasapaksua työtä, joka ei kovin suurta ja monipuolista ammattitaitoa vaadi ja toisaalta on taas hyvin vaativia ammatteja, joissa sitten saakin huippupalkkaa. Tämän päälle tulevat perintörikkaat. Heidän ei tarvitsekaan osata juuri mitään. Riittää, että on varakkaiden vanhempien lapsi ja on saanut perintönä riittävän osakesalkun.

Keskittymiskehitystä vauhdittaa erityisesti myös nykyinen kelvoton pankki- ja rahalaitosjärjestelmä, joka tarjoaa pelaajille eriomaisia voiton ja toisaalta myös häviön mahdollisuuksia. Häviöissä vain käy pääsääntöisesti nykyään niin, että valtiot tulevat apuun ja pankit pelastetaan verovaroin, jolloin me kaikki olemme maksajia. Voi olla, että tämä kaikki menee yli keskustalaisen ajattelun. Sille en mitään mahda.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu

Kiitos kommentistasi, Viljo. Uskallan olla hieman eri mieltä kanssasi. :) Meitä on moneksi ja näen, että on kasvavassa määrin uutta sukupolvea, joka nimenomaan haluaa sen oman tuvan ja perunamaan. Silti on ihan yhtä totta, että on paljon ihmisiä, jotka ovat kokeneet omakotielämisen ilot ja surut ja juuri sen takia hakeutuvat kerrostalo- tai rivitaloasuntoihin. Mielestäni pienemmät paikkakunnat ja kylät autioituvat enimmäkseen siitä syystä, ettei siellä enää ole mahdollisuutta kunnolliseen elämänlaatuun, palvelujen ja työpaikkojen vähenemisen takia.

Olen samaa mieltä kanssasi myös siitä, että työn luonne on muuttunut. Monet ammatit ovat hävinneet koneiden ja tekniikan myötä. Mutta, aiemmin koulutus oli tie hyväpalkkaiseen työhön, nyt se ei enää ole tae. Esim. Turku, joka on yliopistokaupunki, houkuttelee opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen heille ei löydy alueelta töitä. Siksi monet lähtevät joko pääkaupunkiseudulle, jos lykästää, muuttavat työpaikan perässä ulkomaille tai perustavat oman yrityksen. Pakkoyrittäjyys ei kuitenkaan sovi kaikille.

Perintörikkaudesta ajattelen samoin. Siksi olenkin huolissani, jos tulevaisuuden Suomessa opiskelu muuttuu mahdolliseksi vain niille, joilla on siihen varallisuutta. Tästähän Suomi on maailmanlaajuisestikin kuuluisa, että meillä on mahdollisuuksien tasa-arvo.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ne ajat, jolloin ihanteena oli vähintäänkin oma tupa ja perumaa, ovat olleet ja menneet."

Tarkoitatko että meidän pitää hyväksyä poliittinen päätös luopua pohjoismaisesta hyvinvaltiosta koska myös SDP ajaa liittovaltiota jossa ei Suomen tai suomalaisten etu paina mitään?

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu Vastaus kommenttiin #17

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on ollut valttimme. Joudumme muuttamaan tapoja toimia ja tekemään korjaavia toimenpiteitä, mutta missään nimessä siitä ei pitäisi luopua. Liittovaltiota en kannata. Taisit kuitenkin esittää kysymyksesi toiselle kommentoijalle?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Kysymys oli Heinoselle jonka kommentista otin lainauksen. Nähtävästi ohjelma ei aina tallenna lainauksen numeroa.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu Vastaus kommenttiin #19

Huomasin saman, kun vastasin johonkin kommenttiin. :)

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #17

Kaupungistuminen hyvinvointivaltion säilymisen edellytys. Haja-asuminen on kallista ja epätarkoituksenmukaista. Se on yhä harvemman haave. Kaupungistumista edistää myös elinkeinotoimintojen keskittyminen. Tuotantoyksiköt esimerkiksi maataloudessa ja kokonaisuutenakin suurenevat koko ajan.

Vain muutamille harvoille elektroniikkaan, kirjalliseen ja taiteelliseen tuotantoon perustuville pienille yrityksille maaseutu tarjoaa kaupunkiympäristöä paremmat toimintaedellytykset. Saahan sitä jeesustella miten hyvänsä syrjäkylien elävänä pitämisen puolesta, mutta juuri ne autioituvat nopeimmin.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #37

Täsmälleen noin se vaan menee, olkoon trollausta eli ei.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #38

"Kaupungistumista edistää myös elinkeinotoimintojen keskittyminen."

Tästä minäkin olen samaa mieltä. Tuo yllämainittu johtaa myös pääomien ja työn keskittymiseen, mikä tekee kaupunkiasumisesta epätarkoituksenmukaista. Samalla hyvinvointiyhteiskunnan perusta murenee.

Kaupunkiasumisella saadaan ihmiset kuitenkin mahdollisimman järjestelmäriippuvaisiksi, joten sosialismille tavoite on kelvokas.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nämä hiukan ihmetyttävät: Keskittymiskehitystä vauhdittaa erityisesti myös nykyinen kelvoton pankki- ja rahalaitosjärjestelmä, joka tarjoaa pelaajille eriomaisia voiton ja toisaalta myös häviön mahdollisuuksia. Häviöissä vain käy pääsääntöisesti nykyään niin, että valtiot tulevat apuun ja pankit pelastetaan verovaroin, jolloin me kaikki olemme maksajia. Voi olla, että tämä kaikki menee yli keskustalaisen ajattelun. Sille en mitään mahda.

Keitä ja mitä nämä pelaajat ovat? Jos tarkoitat pörssiosakkeiden omistajia niin et ole asiaan kyllä perehtynyt millään lailla. Jos taas tarkoitat muuta niin kiinnostaisi tietää mistä on kyse.

Minusta pankki ei ole kovin aktiivinen edes voittoja tarjoamaan tai sitten en minä ymmärrä riittävästi.

Joillakin toki aina on onnea, vaikkapa vaan lotossakin.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #21

Olennaisin syy nykylamaan on kelvoton pankki- ja rahalaitosjärjestelmä. Sen perustana on liikepankkien oikeus luoda rahaa tyhjästä ja siihen liittyen keskeisenä osana pankkitoimintaa vivuttaa tyhjästä luotua pääomaa mitä erilaisimmilla futuureiden johdannaisilla.

Maailmssa tuota pelkkiin odotusarvoihin perustuvaa pääomaa on kaikkein eniten. Kaikki raha on kuitenkin jonkun velkaa ja sille haetaan korkotuottoa. Kun tyhjästä ei voi nyhjästä, ainoa maksaja lopulta on reaalitalous. Sieltä revitään kaikki mahdollinen tuotto myös virtuaalipääomalle eli kuplataloudelle. Kysymys on vain siitä, miten kauan reaalitalous tätä pyramidihuijausta kestää.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu

Molempia tarvitaan, kaupunkeja ja maaseutua. Itse olen Turussa syntynyt ja suurimman osan elämästäni kaupungeissa elänyt, myös suurkaupungeissa, kuten New York City. Mielestäni ihmisille täytyy antaa mahdollisuus elää ja asua myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla tai keskuskaupungeissa. Muuallakin on mahdollisuuksia, jotka jäävät hyödyntämättä, jos politiikan kautta resursseja keskitetään liikaa. On paljolti kiinni siitä, kuka tai ketkä ovat milloinkin poliittisessa vallankahvassa, keskitetäänkö vai hajautetaanko. Keskitie, tasapainoisesti molempia, mikä tietenkään ei ole aina konkreettisesti helppo tehtävä, mutta yhteiskunnan kannalta hyvä.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu

Molempia tarvitaan, kaupunkeja ja maaseutua. Itse olen Turussa syntynyt ja suurimman osan elämästäni kaupungeissa elänyt, myös suurkaupungeissa, kuten New York City. Mielestäni ihmisille täytyy antaa mahdollisuus elää ja asua myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla tai keskuskaupungeissa. Muuallakin on mahdollisuuksia, jotka jäävät hyödyntämättä, jos politiikan kautta resursseja keskitetään liikaa. On paljolti kiinni siitä, kuka tai ketkä ovat milloinkin poliittisessa vallankahvassa, keskitetäänkö vai hajautetaanko. Keskitie, tasapainoisesti molempia, mikä tietenkään ei ole aina konkreettisesti helppo tehtävä, mutta yhteiskunnan kannalta hyvä.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Ei kukaan estä ketään asumasta maaseudulla. Siitä vaan, jos se hyvältä tuntu, mutta turha on odottaa kymmenien kilometrien päähän keskustoista samoja palveluja, mitkä taajamissa ovat itsestään selvyyksiä kuten kauppa, kapakka, kirjasto, kuntosali ja kirkko.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suomea vaivaa hyväpalkkaisten teollisuustyöpaikkojen kato(paperiteollisuus ja Nokia). Se on syönyt ostovoimaa.
Usalla sama ongelma.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Annina Ruottu kirjoitti:
"Kuka hyötyy, kun poliitikkojen vaalikassaa rahoittanut miljonääri muuttaa Suomesta minimoidakseen verojen maksun? Entä kun suuret, globaalit yhtiöt vähentävät taloudellisista syistä työntekijöitään, samalla kun johtajien palkkioita korotetaan? Tai kun talousmahtien rikkauksia häipyy veroparatiiseihin? Ei ainakaan Suomen kansan enemmistö.
Sen sijaan keskituloiset palkansaajat ovat tukeneet koko yhteiskuntaa työpanoksellaan, ostovoimallaan ja verotuloillaan. Keskiluokan tila on kuitenkin heikentynyt. Työttömyys on yhä useamman arkea. Koulutus ei enää takaa hyväpalkkaista työpaikkaa eikä ahkera työnteko vaurastumista."

Tässä puheenvuorossa annetaan loistavan osuva kuvaus nykyisestä taloustilanteesta, jolle on ominaista rikkaiden rikastuminen ja köyhien köyhtyminen vieläpä siten, että keskiluokka vajoaa vähä vähältä köyhien kastiin. En osannut odottaa Keskustan suunnalta näin selkeää puheenvuoroa tästä äärimmäisen tärkeästä asiasta.

Tällaiselle uusiliberalistisiin talousoppeihin perustuvalle kehitykselle ei pidä antaa periksi. On ryhdyttävä tiukkaan ja määrätietoiseen vastaiskuun. Kun Sdp tyytyy vain istumaan noita rikkaiden yhden prosentin etuja ajavan Kokoomuksen apupuolueena hallituksessa, on loistavaa, että Keskustasta nousee huutavan ääniä korvessa, tähän mennessä hienoimpana kaikista Annina Ruottu.

Kun Keskusta on tällä hetkellä galluppien mukaan selvästi suosituin puolue, toivonkin, että Keskusta ryhtyisi kokoamaan huhtikuun 2014 eduskuntavaaleihin "meidän 99 prosentin" etuja ajavaa vaali- ja hallitusblokkia.

Demareista ei tuohon ole ollut, kun he ovat tyytyneet roikkumaan hallituksessa rikkaiden etuja ajavan puolueen hanslankareina. Kyllä he blokkiin varmaan liittyvät, kun Keskusta panee asian alulle.

Toivon täydestä sydämestäni, että pääsemme ensi vuoden vaaleissa äänestämään ja valitsemaan puolemme rikkaiden vaaliblokin ja köyhtyvien vaaliblokin välillä.

Toivon hartaasti, että Annina Ruottu veisi tämän suunnitelman Keskustan johdon käsittelyyn. Tässä on kiire. Aikaa ei ole hukattavaksi. Käsitykseni mukaan demareita kannattaisi lähestyä vaikkapa Sdp:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin kautta, Hän on minun mielestäni ymmärtänyt blogistin tavoin taloudellisen eriarvoistumisen ongelman ja ihmetellyt ääneen Sdp:n hallitusyhteistyötä suuren rahan puolueen Kokoomuksen kanssa.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Kyllä Anniina esittää kannatettavia ideoita, mutta kun niiden toteuttamiseksi pitäisi puuttua pankkien nykyiseen ylivaltaan, josta Anniinalla ei näytä olevaan aavistustakaan, jää kaikki vain haaveiluksi. Siihen haaveiluun uppoavat myös Uotilan toiveet varsinkin siitä, että Keskustassa puolueena ymmärrettäisiin, missä ollaan menossa. Ei sen puoleen. Tiedossani ei ole yhtään puoluetta, joka todella olisi suunnitelma nykyisen talousjärjestelmän perusteelliseksi korjaamiseksi.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu

Kiitos Timo kommentistasi. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi asiasta. Kyseessä on todellakin iso asia, jonka merkitystä ja seurauksia ei ole pohdittu lähestulkoon ollenkaan. Kaksiluokkaisen yhteiskunnan estämiseksi täytyy tehdä tietoinen poliittinen päätös, muutoin siitä tulee arkeamme, pikkuhiljaa ja asteittain. Olen puhunut ja kirjoittanut aiheesta jo jonkin aikaa ja se on yksi tärkeimmistä vaaliteemoistani. Kiitos, tulen viemään aiheen myös puoluejohdolle.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Viljo Heinonen kirjoitti, kommentti 27:
"Kyllä Anniina esittää kannatettavia ideoita, mutta kun niiden toteuttamiseksi pitäisi puuttua pankkien nykyiseen ylivaltaan, josta Anniinalla ei näytä olevaan aavistustakaan, jää kaikki vain haaveiluksi. Siihen haaveiluun uppoavat myös Uotilan toiveet varsinkin siitä, että Keskustassa puolueena ymmärrettäisiin, missä ollaan menossa. Ei sen puoleen. Tiedossani ei ole yhtään puoluetta, joka todella olisi suunnitelma nykyisen talousjärjestelmän perusteelliseksi korjaamiseksi."

Kyllähän Anninalla on tässä blogissa selviä viittauksia myös pankkitoimintaan. Ei ole mitään epäilystä sitä, että hän tuntee riittävästi myös sen puolen.

Kyllä minä eräiden merkkien ja varsinkin tämän kirjoituksen perusteella alan huomata, että Keskustalla on selkeää ymmärrystä siitä, mihin ollaan menossa. Demarien piirissä olen huomannut hiukan saman suuntaisia ajatuksia ennen kaikkea Sanna Marinilla.

Demarien toiminta Kokoomusen apupuolueena hallituksessa on vähitellen vienyt todella vähiin uskon Sdp:n kykyyn ja jopa haluun saada näitä asioita järjestykseen. Siksi ehdotankin "meidän 99 prosentin" vaaliblokkia Keskustan johdolla. Sdp:n kannatuspohjakin on vienyt siltä mahdollisuuden vetää tätä asiaa. Keskusta on Sdp:lle sata kertaa parempi hallituskumppani kuin Kokoomus.

Mikael Kerokoski

"Kuka hyötyy, kun poliitikkojen vaalikassaa rahoittanut miljonääri muuttaa Suomesta minimoidakseen verojen maksun? "

Ilmeisesti miljonääri ei saanut haluamaansa kun muutti maasta?

"Suomessa työpaikkoja on keskittämispolitiikalla siirretty pääkaupunkiseudulle, missä työpaikkojen kysyntä ei enää vastaa tarjontaa. Siten korkeasti koulutettuja muuttaa maasta, koska työtä ei ole tarjolla"

Eli jos ei löydy Helsingistä töitä niin muutetaan ulkomaille? Melko radikaalia. Kehä III:n ulkopolellakin on kuulemma elämää.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämä integroituminen suurempiin yksikköihin on askarruttanut mielikuvitustani jossa yksi suuri yritys valmistaa hyödykkeemme ja Monsanto ruokamme sekä juutalaiset lääkkeemme.
Jäähän siihen meille huolehtia yhteiskunnasta.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Suomalainen keskiluokka on pienenemässä sen vuoksi, että juuri sitä verotetaan kovimmin. Pienituloisten verotus on progression kautta pieni, ja suurituloisilta taas on lakkautettu varallisuusvero kokonaan.

Ironisesti tämänkaltaista veropolitiikkaa kannattavat nimenomaan sosialistit ja sosialidemokraatit. Jäljelle jää lopulta vain köyhälistö ja superrikkaat.

Käyttäjän AnninaRuottu kuva
Annina Ruottu

Kyllä, verotus on todellakin yksi merkittävä syy. Lisäksi koulutus tai ahkera työnteko ei ole enää tae hyväpalkkaisesta toimeentulosta. Yhä useampi korkeakoulutettu ei löydä koulutustaan vastaavaa työtä ja ottaa sen työn vastaan mitä saa. Ongelmana on myös se, että koulutus on toisinaan myös este työllistymiselle. Lisäksi on ikään liittyvät haasteet. Määrätyn iän ylittäneelle työpaikan saaminen on yhä hankalampaa.

Mikael Kerokoski

Kannattaisi ehkä harkita koulutuspolitiikassa sitä, että taidehistorioitsijoita, sukupuolentutkimuksen tohtoreita ja kansantaloustieteilijöitä tarvitaan vain rajallinen määrä. Yliopistomaailmasta siirrytään perinteisesti paljon julkiselle sektorille joka on täysin sairas malli.

Mikael Kerokoski

Pienituloisten veroprosentti on tosiaan lähellä nollaa, ja todella hyvätuloisia on niin pieni joukko että edes koko omaisuuden takavarikointi ei riittäisi tämän sirkuksen pyörittämiseen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Anteeksi kuinka?Kerropa muillekin miten saa veroprosentin nollille,tai lähelle sitä.Opiskeluaikana tuli mätkyjä,tuloista 13,75% veroa,tulot 180 kk.Jos on kelan rahoilla menee AINA 20% VEROA.Työtuloista normiverotus.Jos saa tukia es.as-ttt tulot lasketaan bruttona,ttt nettona.As.t on tuloa ttt:ssä.

As.tuessa on tulorajat joilla ei tukea saa,kuten myös normilaskelman mukainen ttt tukimäärä lasketaan.Ei niin kuten täällä näkyy muutama kuvittelevan,että laskurista vaan laskemaan ja siitä rahahanat auki.Menkää suolle jo noine harhoinenne.Ne tuet mitä "saa"niistä maksetaan laskut ja vuokrat,eläminen.Ei niitä tukia saada siihen päälle,eli normilaskelman mukaisesti erotus maksetaan.Eli kaikki tulot yhteen ja normilaskelman mukainen vaje maksetaan.Vuokraan tuki haetaan KELAsta,ja as.tuki on tuloa ttt:ssä

Mitään vuokria ei sossusta maksella,eikä ylimääräistä hupailurahaa.Täydentävä ttt on jokaisen kohdalla tarkistettava,ja siihen ja sen saamiseen ovat selkeät kriteerit jotka löytyvät ttt:sta,2013 päivitetystä versiosta.Sossun asiakkaalla ei olekkaan yksityiselämää eikä pankkisalaisuutta,tervemenoa vaan nöyryytettäväksi,ja pian aikaa lastensuojelun asiakkaaksi.

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #44

Sanoin pieniTULOINEN, eli ihminen jolla on pienet työtulot ei maksa veroja. Tuista maksettavat verot ovat lähinnä muodollisuus, tosin hassu sellainen. Ensin valtio antaa verorahaa tuen nimellä, sitten se ottaa siitä tuesta vähän veroa takaisin itselleen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitä mieltä olet huostabisneksestä joka Suomessa on rehottanut koko 2000 luvun ja jonka parissa keskustan poliitikotkin ovat kunnostautuneet?Keskustan naispoliitikko joka ajaa sijarivanhempien etua,RAY rahoitus 700 000?Mitäpä sanot siihen?Ja lapsiasiavaltuutettu joka otti pitkät kun alkoi työt rasittamaan ja perheet vaatimaan tulosta?

Kuinka huostakerroin 2008"lakiuudistus"mielestäsi edisti lasten ja perheiden oikeusturvaa ja paransi perheiden tukemista?Se kun on ainoa valtion maksama raha perheiden "tukemisesta",siis huostaamisesta tukea kunnille.
Oletko tietoinen että Suomessa on monta sataa koditonta perhettä,että he joutuvat ulos koska ei ole varaa maksaa vuokria?Että asuntoja menee alta kun ei varaa enää maksaa.Pakkomyynnissä.

Mikä on keskustan kanta vanhempien vaatimille laittomien huostien puruille?Entä lasten itsemurhat huostan takia,seksuaaliset hyväksikäytöt,kaltoikohtelut,lääkitykset jne.jne.
Tutkimusta ei ole näkynyt aiheetta huostattujen kohtaloista(piti olla tekeillä jo aikoja sitten).Ei sitä isot herrat halunneetkaan tutkittavan,saaatikka julkaistavan.Miksi Suomessa on kielletty puhumasta ns.lastensuojelusta,vedoten virheellisesti salassapitoon,lastensuojelusta puhuminen kun ei ole lailla kiellettyä,ei se kuinka siellä toimitaan.Kuka haluaa pitää näin tärkeät asiat salassa ja piilossa?Perheitä valvotaan selän takana,miksi?Mitä läpinäkyvyyttä se on,lapsiasi valvotaan selkäsi takana ja perheestäsi kirjataan "asiantuntijoiden"arviointeja jne.tietämättäsi.
Kuinka lastensuojelua arvioitaessa ei sen kohteita oteta huomioon asiantuntijuuden osalta,viranomaiset päättävät perheiden asioista heidän yli kävellen.Kuinka heillä on omavalvonta,eli viranomaiset itse valvovat ja arvioivat tuloksiaan?

Oletteko samaa mieltä vanhempien kotiintuloajoista,kuten keskustan "rouvakaarti"ehdotteli,eli klo 23 kotiin viimeistään.Mikä on perheiden oikeusturva Suomessa?Onko sitä,kun lastensuojelulaissa perheillä on TODISTUSTAAKKA?
Eli perhe joutuu TODISTAMAAN syyttömyytensä,edes tietämättä mistä syytetään.es.Anonyymit,naapurit,vihamiehet,katkerat tai kateelliset ihmiset,mielisairaat,ties mitkä tai ketkä...kaikki kirjataan ilman faktojen tarkistamista sosiaaliviranomaisten papereihin,ja niiden pohjalta perheitä tutkitaan ja hutkitaan,tuomitaan.Viranomaisilla on syytesuoja eivätkä he joudu edesvastuuseen virkavirheistään,heitä puolustavat omat lakimiehet jne.Perheillä ei ole ketään ,eikä mitään oikeusturvaa.

Kannattaako maksaa huostafirmoille satoja miljoonia vuodessa veroparatiiseihin veronmaksajien rahoja?Lapsi laitoksessa,ulkoistettuna kotoaan 100 000 vuosi,per lapsi.Kuuluvatko ihmisoikeudet lapsille ja perheille?Kuka on poistanut perheiltä oikeuden perhesuojaan ja lapsilta oikeuden vanhempiinsa,es.köyhyyden takia huostataan.
Eriarvoistamispolitiikka on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä jotka sallitaan oikein lakien voimin.Ei sinne raharikkaiden lapsia,vauvoja,nuoria raahata sijoitettaviksi ja laitostettaviksi.

Tämä politiikka on ihan kokoomuslaisten ja kapitalistien hyväksymää.Kun es.Mehiläinen huostabisnestään laajensi(SITRA sijoittaja löytyy firman taustalta)ja myytiin ulkolaiseen omistukseen ,oli ja on sen ainoa tarkoitus tuottaa rahaa. LIIKETOIMINTAA heikot ja avuttomat kohteina.Koko Sos-ja terveydenhoidon ala on liiketoiminnan kohteena,ollut jo vuosikausia.Näitä rahastajia riittää.Taustoja kun selvittää onkin se mielenkiintoinen tunkio.Tonkia ei saa,silloin täytyy vaientaa.Siinä on pikkasen maailmanparantajalle työsarkaa.

Käyttäjän SeppoVehvilinen kuva
Seppo Vehviläinen

Monelle se työleiri on elämäntapa, korvaten ne kapakat ja kuntosalit ja taaten jonkinlaisen omavaraisuuden esim juuresten suhteen.
Ja kummassa olet enemmän kusessa talvipakkasella sähköjen ollessa poikki vaikka kolme päivää?
Puulämmitteisessä omakotitalossa vai kaukolämmön varassa olevassa kerrostalossa johon lämmöntulo loppuu samantien kun pumppu pysähtyy?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Pienituloinen maksaa verot,aivan kuin kuka tahansa.Rajat ovat sen verran alhaiset että tukia ei heru kun sen pienenkin verran tienaat.Tukien rajat ovat jääneet 20-30 vuotta Suomen vuokratasosta jne.elämisen kalleudesta,että ne eivät ole tasossa joka nyt on.KELAan asumistuki ja toimeentulotuki,ehdotettu jo vuosikausia sitten,jää pois sossujen huolitutkinnat ,ei perheet sossuja vailla ole,vaan jos rahaa tarvitaan on ainostaan siitä kyse.Toimeentulotuen jättävät monet hakematta koska sosiaaliviranomaisten huostapelottelut ja uhkailut estävät sen hakemisen.
Veronmaksajien rahoittama palvelu on viranomaisten vallankäytön ja nöyryyttämisen väline.Ei lapsen harrastukseen haettava tuki voi lainmukaan johtaa huostahakemuksen laatimiseen,köyhyys EI oikeuta huostaamiseen,silti näinkin tapahtuu.

Ne jotka ovat vuosikymmeniä luukun kautta eläneet,eivät sieltä poistu,koska ei haluttu seuloa aikanaan sieltä pois näitä "alan miehiä ja naisia"joiden elämä ei koskaan muutu.Hehän ovat vieläkin TE:tston kirjoillakin.Tosin nyt vanhentuneina muutkin sairaudet kohdallaan eli lisälaskua näistä jotka olisi pitänyt eläkkeelle jne.siirtää kortistosta.Suomessa pitääkin ottaa pullo kossua päivässä että saa ttt:a vuosikymmenet.Se on eri asia,ketä se hyödyttää,perheet kun eivät kuulu siihen autettavien ryhmään jos vaikka hetken apua tarvittaisiin.

Sossujen sekoittaminen tähän väliin on sen sektorin paisuttamista ja johtaa useimmiten perheiden vahtaamiseen ja sitä kautta ongelmien tekemiseen,sinne missä niitä ei ole.Näinhän sitä julkisuudessa mainostetaan,perheitä jotka eivät pysty huolehtimaan lapsistaan..Siinä sitten heistä tehdään vielä suomalaisiin uppoavan muotin mukaan juoppoja ,narkkareita jne.Köyhyys ei tee juoppoja,eikä työssä olevasta potkujen jälkeen tule alkoholistia tai narkkaria.Se nyt sattuu olemaan niin,että Suomessa tulee työttömiä 1000 -jopa 2000 kuukausivauhdilla.

Ei pienituloinen saa automaattisesti ttt tai as.tukia jos joku niin kuvittelee.Olit sitten yksin tai kaksin,lapsilla tai ilman.Monet kunnat eivät noudata edes lakia perheiden ensijaisesta asunnon saannista,kuten ei aravavuokra asuntojenkaan kohdalla,nehän on ensisijaisesti asuntoa vailla oleville ja pienituloisille tarkoitettu.Ei,nykyään otetaan hyvätuloiset ja varakkaat ensisijalle.

Ne jotka luulevat es.pienperheiden tai perheiden ylipäätään saavan sossunluukulta rahaa tuosta vaan,satoja euroja ovat ajastaan ja tietämyksessään pahasti jäljessä.

Suomessa eriarvoinen kohtelu onkin omituinen yhtälö kun tasa-arvoa mainostetaan.Sosiaalista luottoakaan ei joka kunnasta saa,ja kuitenkin sos-ja terveydenhoidon puolella lakien pitää olla kaikile samat,kuten myös mahdollisuudet sitä saada.Mielivaltaan perustuvat käytännöt eivät ole lainmukaisia.

Suomi onkin pohjoismaista ainoa joka ei auta ihmisiä mäen päällä,täällä pitää mennä pohjanmaan kautta,eli ensin perheet ja ihmiset suohon,sitten sossut jne.sähläämään perheiden asioita.Rahaa tuhlataan miljarditasolla huosta ynm.bisnekseen ,ihmisten etukäteen auttamiseen ei hallituksella haluja olekkaan.Tukia ei perheet lainmukaisiakaan edes joka kunnassa/kaupungissa saakkaan.

Ensin es.asunnosta ulos,sen jälkeen lapset huostafirmaan ja perhe onkin sitten hajoitettu.Firmat tienaavat 100 000 vuosi lapsesta,vanhemmilta meneekin työpaikka ja terveys.Siinä hallituksen perhepolitiikka.SOS kylissä es.ulkopuolisille maksetaan palkka,tuet,sijaiset lomille ,RAKENNETAAN ASUNTOJA jne.Perheet eivät kuulu tähän tukemisen yhtälöön.Että rahasta ei puutetta ole,kyse on aivan jostakin muusta.

Voi käydä katsomassa paljonko tienaavat nämä firmat ja kuinka paljon niitä on.Netissä ja tv:ssähän ne itseään mainostavat.Satojen miljoonien bisnes.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Laajan keskiluokan katoamisessa ei ole mitään hyvää. Suomen yhteiskunnallinen kehitys ei ole nyt tasapainossa.
Suurpääoman suosimisen on loputtava ja yhteiskunnan tulee "tukea! mikroyrityksiä ja pieniä- ja keskisuuria yrityksiä.
Nyt Suomella menee kehnosti. Taloudellista kasvua on saatava aikaan. Muuten joudumme jatkuvan näivettymisen tielle, valitettavasti.

Toimituksen poiminnat