Annina Ruottu

EU:sta globaali arvojohtaja

 

Maailmanlaajuisten ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Samanaikaisesti monikansallinen, monenkeskinen yhteistyö on vaikeuksissa. 

Joistain yhteistyön kannattajista on tullut sen heikentäjiä. 

USA ilmoitti lähtevänsä Pariisin ilmastosopimuksesta ja Unescosta, lopetti tukensa UNFPA:lle ja vetäytyi Iranin ydinasesopimuksesta. Kiinan ja Venäjän halu aitoon kansainväliseen yhteistyöhön ontuu. Brexit, sekä joidenkin jäsenmaiden välinpitämättömyys Euroopan unionin yhteisiä sääntöjä kohtaan, kertoo samasta oireilusta EU:ssa. 

Monenkeskisen yhteistyön heikentyminen heikentää YK:ta. Rahalliset vaikeudet uhkaavat järjestön uudistumista ja vaikeuttavat sen perustoimintaa. Seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset rauhanturvaoperaatioissa ovat lisänneet kritiikkiä YK:ta vastaan. 

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres haluaakin uudistaa järjestöä. YK:n tavoitteena on olla merkityksellinen kaikille osapuolille. Se pyrkii luomaan rauhanomaiset, oikeudenmukaiset ja kestävät yhteiskunnat globaalin johtajuuden ja jaetun vastuun avulla. 

Tulevalla EU-puheenjohtajakaudellaan Suomen tulee kannustaa EU:ta sitoutumaan entistä vahvemmin monenkeskisen yhteistyön ja YK-järjestelmän puolustamiseen. Demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate eivät ole itsestäänselvyyksiä. EU:lla on nyt mahdollisuus ottaa paikkansa globaalina arvojohtajana, sillä USA on menettänyt asemaansa.

YK:n ihmisoikeusjulistus täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Tehtävää riittää ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden parantamisessa. Paras tapa edistää universaaleja tavoitteita on toimia globaalisti yhdessä. 

Monenkeskinen yhteistyö on Suomen etu. Jos isot maat toimivat kahdenkeskisesti, pienen maan vaikutusvalta on minimi. 

Suomen tulee jatkossakin edistää ja tukea kansainvälistä, sääntöpohjaista järjestelmää, niin EU:ssa kuin YK:ssakin. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Risto Koivula

Arvokeskustelu on yleensä pelkkää lätinää, jossa puhutaan toistensa ohi, sillä juuri kukaan ei julkisesti kannata esimerkiksi ympäristökatastrofia, kansantuotteen laskua, pahoinvointia, harvainvaltaa, epätasa-arvoa, epäoikeudenmukaisuutta, epäitsenäisyyttä, eristäytymistä, taantumusta, mielivaltaa, epätieteellisyyttä (HUOM! SIIS JULKISESTI!), tyhmistämistä, laittomuutta, rikollisuutta moraalittomuutta, huonoja tapoja, laiskuutta, työttömyyttä jne.

Se, minkä SISÄLLÖN itse kukin noille termeille, ja niiden vastakohdislle antaa, riippuu heidän IDEOLOGIOISTAAN.

https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/ideology

Ideology

a system of views and ideas within whose framework people perceive and evaluate both their relations to reality and to each other and social problems and conflicts; the system also com-prises goals (programs) of social activity aimed at consolidating or altering (developing) the given social relationships. In class society, ideology always has a class character reflecting the position of a given class and its interests.

The concept of ideology has changed and become more precise in the course of the develop-ment of knowledge. The term ideology was introduced by the French philosopher and econo- mist Destutt de Tracy (The Elements of Ideology, 1801). Proceeding from the principle that our knowledge originates in sensations, he asserted that ideology — the theory of ideas studying the general principles and laws of the emergence of ideas — made it possible to establish firm foundations for politics, ethics, education, etc. P. J. Cabanis and other later representatives of the school of French materialism and sensualism wrote about ideology in the same sense. In Napoleonic France, the term “ideology” acquired a nuance of scorn. People who approached social life from the standpoint of abstract principles and understood nothing of the practical questions of real politics began to be known as ideologists.

... "

Arvot ovat PÄÄMÄÄRIÄ ja niitä on rannaton paljous, kun taas ideologioita on rajallinen määrä, ja niitä voidaan myös jaotella, mm. "uskonnollisiin ja tieteellisiin", "materilistisiin ja idealistisiin", dialektisiin ja reduktionistisiin", "rationalistisiin ja empiristisiin", loogistisiin ja historistisiin" jne.

Yksilölliset ja ryhmäkohtaiset arvot johdetaan ja ennen kaikkea perustellaan ideologioiden pohjalta.

Fundametaalikristinuskovaisella ja saatananpalvojalla on SAMA IDEOOGIA, mutta PÄINVASTAISET (?) ARVOT!

Samoin hirohitoistilla ja paholaismiesteoreettisella "evoluutiofeministillä." Hirohitolle ne olivat rintamapropgandaa (tuskin aito ideologia)...

Risto Koivula

USA:n väestön ja tuotannon enemmistö on osavaltioissa, jotka ovat osavaltiokohtaisesti sitoutuneet ilmastosopimuksiin. Se tarkoittaa jokaisesta näistä osavaltioista vähemmän päästöjä kkuin jos vain liittovaltio olisi olisi sitoutunut sopimuksiin, mutta osavaltiot erikseen eivät.

Vaikka liittovaltio yrittämällä yrittäisi rikkoa sopimuksia, se käy jatkuvasti vaikeammaksi...

... Jaa Kalifornia ei taida vielä ollakaan tässä, YLEssä lueteltiin osavaltuoita, jotka ovat, mutta on ajn kysymys, koska se liittyy.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

EU:lla todella riittää työsarkaa näissä ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden parantamisessa. Euroopan reunoilla ja osassa EU-maitakin kansallismieliset, sisäänpäinkäpertyvät ja autoritääristä johtajuutta ihannoivat arvot ovat nousseet. Kun EKP:llä riittää haasteita ja Italia on kriirissä, Brexit tulossa EU:lla ei ole helppoa puolustaa näitä perusarvojaan. Mitä mielestäsi pitäisi käytännössä tehdä, jotta päästäisiin lähemmäs näitä mainitsemiasi tavoitteita?

Risto Koivula

EU ja sen isot jäsenmaat istuvat ainakin kahdella kokonaan eri pallilla ihmisoikeuskysymyksissä: YK:n ja "Euroopan neuvoston"/EIT:n. Nämä ovat joutuneet myös konfliktiin:

https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/eur...

Suomen pitäisi noudattaa Ranskan mallia ja kirjata YK:n Peruskirja kansalliseen perustuslakiin, ja perustaa Perustuslakituomioistuin, joka tulkitsisi ylimmäisenä tätä perustuslakia. EIT: stä ja EN:stä pitäisi erota (jo ennen kuin EUsta).

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

EUsta ja YKsta nyt ei ole yhtään mihinkään. Ilmastoluopio USA on vähentänyt päästöjään toisin kuin EU joka haluaa vain verottaa ja reguloida kaikkea inhimillistä toimintaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EU:ssa on jo aikoja luovuttu kilvan ydinvoimasta ja poltettu sen sijasta hiiltä. Helsinginkin kivihiilikasat ovat kaupungin kokoon nähden aivan hurjan suuria.

Esikuvana oleminen saattaa olla suurta tyhmyyttä Kiinan, USA:n, Venäjän, Intian, Afrikan sun muiden ajellen aina vapaasti vihreillä valoilla.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Voi kun toivoisinkin että näin käy.

Valitettavasti EU:n arvostus Britannian ja itäisten jäsenmaiden osalta on alhainen. Ja mikä tekee tämän surulliseksi on se että EU omilla toimillaan on aiheuttanut tämän.

Miten voi olla globaali arvojohtaja, jos ei kykene olla sitä edes omiensa joukossa?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

"Arvojohtaja"... tuollehan nauraa riisipellon aitakin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arvokeskustelua tarvitaan myös siitä, että "Meillä ei ole erityistä tekoälylakia. Tarvitaanko Lex AI?

Tekoäly, algoritmit, robotit, profilointi ja manipuloiva vaikuttaminen ovat kaikkien huulilla. Vaalit lähestyvät, ja yht´äkkiä henkilötietojen suoja koetaan koko demokratian kannalta merkittäväksi. Minua tilanne vähän jopa pelottaa, koska epäilen, ettemme ole oppineet aiemmista kokemuksistamme. Muistatteko, kun joka puolelle alkoi ilmestyä valvontakameroita? Silloin valitettavasti viesti oli, ettei meillä ole Lex kameravalvontaa. Tämän vuoksi monet uskoivat virheellisesti, että he saattoivat elää kuin villissä lännessä, vaikka jo tuolloin kameravalvonnassa tuli noudattaa henkilötietolain säännöksiä." - - (jatkuu alla)

https://tietosuoja.fi/artikkeli/-/asset_publisher/...

---

Euroopan komissio on käynnistänyt uusia julkisia kuulemisia.

Voit osallistua kuulemisiin Sinun äänesi Euroopassa -verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_...

HUOM! Tänään on viimeinen päivä ottaa osaa alla olevaan kuulemiseen, ks. alla:

https://ec.europa.eu/clima/consultations/strategy-...

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Tirsk.

Kiitoksia tästä, pyrin linkkaamaan kaikille jotka harkitsevat Keskustaa äänestyskohteekseen ensi eduskunta- ja maakuntavaaleissa. Juuri tälläiset kannanotot ovat juuri teidän profiilinne ehdokkailta juuri minun puolueeni selkeä ja selvä etu.

Toimituksen poiminnat